Over huisdieren

welkom hond

 

Mijn missie, naast de hulp bij oppas, is elke dierliefhebber te informeren over huisdieren. Wat kan je zelf doen om je huisdier nog gelukkiger te maken, wat wist je zelf nog niet over je huisdier zodat je hen beter begrijpt en een sterkere band opbouwt enz. We leren toch allemaal nog graag bij over onze viervoeters?

 

Volgens Wikipedia kunnen we een huisdier omschrijven als volgt:

Een huisdier is een gedomesticeerd dier dat door mensen in of om hun huizen wordt verzorgd.kat met hartje Te onderscheiden zijn:

  • Landbouwhuisdieren, die gedomesticeerd werden om hun nut, het leveren van voedsel, goederen en diensten.
  • Gezelschapsdieren, zoals honden, katten, duiven, (sier-)kippen, konijnen en cavia’s.

Oorspronkelijk werden huisdieren voornamelijk gehouden vanwege hun nuttige functie, als vee, maar ook bijvoorbeeld als waakdier (waakhond), of om ongedierte te verjagen, zoals bij een kat tegen de muizen. Tegenwoordig worden veel huisdieren ook om andere redenen gehouden, als gezelschapsdier..

 

Hoe kan ik de veiligheid van mijn kat bewaken tijdens de feestdagen:

  • Kies, vóór je de kerstboom plaatst, eerst een goede plek uit voor je boom. Liefst in een hoek, weg van tafels of opstapjes die je huistijger zou kunnen gebruiken om onmiddellijk hoog in de boom te kunnen springen. Geen goede plek te vinden? Denk dan even “out of the box”, misschien is het verankeren van de boom aan het plafond een optie? Anders bieden een brede basis onderaan de boom en nylondraad door een schroefoog aan de muur misschien een oplossing.

 

  • Katten zijn boomklimmers, het is een natuurlijk gedrag dus opeens een eigen boom in huis? Wat een feest! Wanneer de kerstboom de enige klimoptie is in huis is de kans natuurlijk groot dat ze zich daarop zal uitleven. Ga daarom even op zoek een klimmeubel die in je interieur past, er bestaan er tegenwoordig mooie en stevige.

 

  • Je kan het jachtinstinct voeden door extra speelsessies te introduceren. Geef eventueel al een vroeg kerstcadeautje want katten hebben nood aan ontspanning waar ze zich kunnen uitleven. Daarbij hou je zo de aandacht van de boom. Ook een voederpuzzel kan de aandacht deels afleiden.

 

  • Nu je boom staat en de afleiding errond klaar ligt kunnen we het best eens over de versiering hebben. Stap dit jaar eens af van de flikkerende lichtjes, glinsterende en wiebelende versiering of pluimen die het jachtinstinct triggeren.  Gebruik eens versiering die niet breekbaar zijn of makkelijk gegeten kunnen worden zoals slingers, engelenhaar of giftige kunstsneeuw! Kies dit jaar je versiering slim en kijk wat er gebeurt!

  • Probeert je huistijger dan toch eens in die boom te klimmen, haal ze er dan rustig uit. Enige vorm van straffen zal niet helpen want in haar ogen doet ze niets verkeerd en zal ze niet begrijpen waarom je boos bent. Bovendien zou de relatie met je kat hier wel eens onder kunnen lijden.

 

  • Moest je het gebruik van afweersprays overwegen kan het nuttig zijn als hulpmiddel wanneer je kat aan de takken begint te knagen! Kerstbomen zijn giftig voor katten en de sprays ruiken en smaken slecht. Ze zullen minder effectief zijn om je kat uit de boom te houden wanneer de zin om te klimmen te groot is.

 

En tot slot zal deze kerstperiode voor iedereen wat anders zijn dan anders. Ik wens iedereen een veilige kerstperiode toe! Geniet van je viervoeters, blijf een jaartje thuis en zoek zeker contact via digitale weg zodat we niet vereenzamen! Deze kerstdagen kunnen dus net zoveel plezier betekenen voor onze viervoeters als voor onszelf, geniet er dus van maar hou ze in de gaten. Zo bezorg je hen een gezond en gelukkig eindejaar!

De eindejaarsperiode komt dichterbij, we lopen er wat gespannen bij want hoe gaat alles verlopen dit jaar? Ook voor je trouwe viervoeter kan deze periode behoorlijk stresserend zijn.

Het plaatsen van de kerstboom bijvoorbeeld. De dozen van de zolder halen, heen en weer geloop, de kinderen die enthousiast mee willen helpen en heel de woonkamer ligt vol met blinkende leuke speeltjes. Toch in de ogen van jouw hond. Zoek daarom eerst een plaats uit, liefst in een hoek van de woonkamer op een stevig verhoog. Zo voorkom je dat een spontane kwispel een kerstbal naar beneden slaat en jouw hond zich bezeert aan de scherven. Hang desnoods de kersballen hoger dan anders in de boom en maak ze stevig vast.

Kies ook je andere versiering slim! Zo kunnen blinkende slingers mooi zijn maar hang ze hoog genoeg. Als jouw hond dit per ongeluk binnenkrijgt, kunnen de darmen blokkeren. Ook het inpakpapier en bijhorende lintjes houd je beter uit de buurt. Een bezoek aan de dierenarts op kerstavond doen we liever niet.

Zorg dat de kerstverlichting in de boom diep genoeg ligt zodat hij geen draden kan meetrekken. Tape de kabels, richting stopcontact, tegen de muur vast of kies voor verlichting op batterijen.

Of, als je de mogelijkheid hebt, houd je kerstboom zoals hij was en sluit hem af voor je viervoeter, net zoals op de foto.

Let wel nog op met versiering buiten de kerstboom. Je hebt al dat lekkere eten, de chocolade en andere zoetigheden in huis rond de kerstperiode. Voor jouw hond extra verleidelijk om hier en daar iets mee te pikken. Denk eraan dat chocolade, druiven, rozijnen en kauwgum giftig voedsel is voor jouw trouwe viervoeter! Laat ze dus niet rondslingeren met je hond in de buurt.

Ook planten zoals de Kerstster, hulst of maretak zijn mooi als decoratie in de kerstboom of op de eettafel maar bevatten giftige stoffen voor onze honden! Een ongelukje is snel gebeurd, kies dus voor veilige plantversiering.

Heb je in 2020 een pupje aangeschaft wees dan zeker oplettend! Je zult wel weten dat zij geneigd zijn om op alles te kauwen of te spelen. Bekijk dus je woonkamer zeer kritisch en ga desnoods op de grond liggen en kijk rond. Vanuit het perspectief van jouw pup zullen er zaken zijn waar hij nog gemakkelijk bij kan, leg ze dan wat hoger!

En tot slot zal deze kerstperiode voor iedereen wat anders zijn dan anders. Ik wens iedereen een veilige kerstperiode toe! Geniet van je viervoeters, blijf een jaartje thuis en zoek zeker contact via digitale weg zodat we niet vereenzamen! Deze kerstdagen kunnen dus net zoveel plezier betekenen voor onze viervoeters als voor onszelf, geniet er dus van maar hou ze in de gaten. Zo bezorg je hen een gezond en gelukkig eindejaar!

Vuurwerk is een leuk onderdeel van veel speciale gebeurtenissen door het jaar heen. Helaas zijn de harde knallen en de felle flitsen vaak beangstigend voor onze huisdieren.

Speciaal voor jullie heb ik een lijst gemaakt met handige tips, zodat de angst tijdens het vuurwerk zoveel mogelijk weggenomen kan worden.

 

schuilende hond 

  • Zet de radio of televisie aan zodat het lijkt dat alles normaal is. Bekende geluiden kunnen hen hierdoor helpen.
  • Houd ramen en deuren goed gesloten. Op die manier zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk geluid van buiten naar binnen komt.
  •  Sluit op voorhand de gordijnen zodat ze het vuurwerk niet kunnen zien. Felle lichtflitsen kunnen beangstigend zijn!
  • Zorg er voor dat hun schuilplaatsen bereikbaar zijn. Wanneer ze hier nood aan hebben is het belangrijk dat ze deze kunnen opzoeken. Probeer hen hier zeker niet uit te halen aangezien dit voor nog meer stress kan zorgen.
  • Blijf bij je angstig huisdier, laat hen niet alleen. Je moet ingrijpen wanneer het zichzelf dreigt te verwonden.
  • Heb je een buitenkat die kan komen en gaan zoals het uitkomt? Probeer ze dan voor schemer binnen te halen en blokkeer even het kattenluikje, plaats wel een kattenbak op een veilige plaats en maak de binnen omgeving interessant door nieuw (geur)speelgoed te leggen, het lievelingsspeelgoed boven te halen of speel met snoepjes of een interessante hengel. Op die manier probeer je ervoor te zorgen dat ze even binnen wil blijven en niet voor gesloten luikje staat.
  • Met je hond maak je best even een flinke wandeling (of verschillende kleine wandelingen) voor dat het eventuele vuurwerk begint.

 

schuilende kat

 

Had je huisdier voorheen al problemen met vuurwerk? Vraag dan je dierenarts voor een mogelijk oplossing in de vorm van een voedingssupplement. Er bestaan tegenwoordig smakelijke tabletten, eenvoudig te geven!

Op lange termijn is het belangrijk dat je huisdier leert om te gaan met deze geluiden. Je kan altijd om advies vragen bij je dierenarts en hij/zij kan, wanneer nodig, jou doorverwijzen naar een gedragstherapeut voor dieren.

hond met bliksem

Let op! Strooizoutzout gevaarlijk hond

Strooizout is gevaarlijk als honden het binnenkrijgen door aan de sneeuw of aan de poten te likken. Al dat zout komt in de maag terecht en je hond kan er misselijkheid of diarree van krijgen. Wees dubbel alert bij kleine hondjes, zij hebben sneller hulp nodig bij tekenen van ziekte door het strooizout!

Strooizout kan ook de zolen van je hond beschadigen en dus pijnlijk zijn. Denk dus op tijd aan bescherming voor je viervoeter. Er bestaan beschermende schoentjes of speciale potenwax, verkrijgbaar bij je dierenarts.

Ga je wandelen in een bosrijk gebied? Dan is er geen gevaar voor strooizout. Maar let op als je lange wandelingen maakt.


dogwalking bos sneeuw

 

Gevaar voor onderkoelingdogwalking sneeuw

Maak je hele lange wandelingen, dan kan er gevaar zijn voor onderkoeling. Let bij kleine en middelgrote hondenrassen dus goed op en zorg voor een goed passende hondenjas. Eigenaars van een naakthond of een windhond moeten wel extra voorzichtig zijn want deze honden zijn hypergevoelig aan kou. Grote rassen zoals bijvoorbeeld labradors, bordercollies, golden retrievers… hebben dit meestal niet nodig. Tenzij het kwik ver onder nul daalt natuurlijk.

 

Zit jouw viervoeter dag en nacht buiten in een kennel? Zorg er dan voor dat hij/zij beschutting heeft! Laat hem tijdelijk in een verwarmde garage, tuinhuis of voorzie een schuurtje, hondenhuis waar genoeg dekens of hooi is voorzien om hun warmte te bewaren! Laat je hond dus niet dag en nacht buiten in een kennel zitten. Deze weersomstandigheden zijn voor geen enkel huisdier goed.


Lekker happen in die verse sneeuw

De meeste honden zijn dol op ravotten in de sneeuw en gaan in de sneeuw en ijs happen. Kleine hoeveelheden kunnen meestal geen kwaad, maar grote hoeveelheden kan gevaarlijk worden. Bij grotere hoeveelheden kan het leiden tot diarree. Wanneer je jouw huisdier los laat lopen in de tuin, houd je dus maar beter een oogje in het zeil.

Twijfel je over de gezondheid van je hond of heeft hij langer dan een dag diarree, raadpleeg dan zeker een dierenarts.

hondenwandeling sneeuw


Goede zichtbaarheid

Een voorzorgsmaatregel die voor elke hondenwandeling geldt: zorg voor zichtbaarheid! Er bestaan veiligheidsvesten voor jou én je huisdier of reflecterende bandjes of, zoals ik gebruik,  led lichtjes in een halsband zoals op deze foto.

 

ledverlichting kraag

Nu kan je goed voorbereid aan je wandeling beginnen en vooral enorm genieten. Veel plezier!

Sneeuwpret hond

Verwacht je een kitten? Of heb je nog de kans om het zusje/broertje erbij te nemen? Laat je dan niet afschrikken maar neem ze gerust per twee! Waarom? Het antwoord is eenvoudig. Ons gezelschap als mens, hoekitten in mand hard we ook ons best doen, kan het gezelschap van een soortgenootje niet vervangen. Twee kittens groeien samen op, spelen samen en leren dingen van elkaar. Ze leren omgaan met frustratie die kan voortkomen uit het leren delen of dat de ander niet altijd alles leuk vindt en er soms genoeg van heeft.

Ze zullen elkaar ook bezighouden met sociaal speelgedrag. Dit is het gedrag dat ze van elkaar uitlokken en gezien wordt als jachtgedrag. Het achter elkaar rennen “als een gek in huis”. Ze gaan ook gedrag kopiëren van elkaar als echte copycat. Zo gaat hun sociale ontwikkeling beter en zullen ze zich sneller thuis voelen bij hun nieuwe familie.

Daarom wordt er tegenwoordig aangeraden om 2 kittens te adopteren. Het aanpassingsproces wanneer u later een kitten bij je huiskitten wil nemen zal moeilijker verlopen en een introductie zal hier de veiligste weg zijn.

Hulp nodig bij je kittens of een introductie? Happy Tails at Home is een gecertificeerd gedragsadviseur, neem zeker contact met me op!

twee kittens adopteren

 

Wanneer kittens in hun nieuwe thuis komen is het belangrijk dat ze de eerste dagen in één ruimte verblijven! In deze ruimte voorzie je uiteraard al het nodige (eetbakjes, drinkbakjes, kattenbakken, schuilplaatsen, hoogtes enz.)  Wanneer je merkt dat dit goed loopt kan geleidelijk aan de ruimte vergroot worden.

Als jouw kittens zich verbergen dwing hen dan niet om er vandaan te komen! Het vergt tijd om zich aan te passen. Mogelijks kunnen we samen naar de omgeving kijken en ervoor zorgen dat ze zich optimaal voelen in de ruimte. Als gedragsadviseur bij Happy Tails at Home wil ik jou daar heel graag bij helpen!

kitten bang verstopt

Wanneer de omgeving optimaal is denk je ook best aan de identificatie van je katten. Dit is sinds 2017 wettelijk verplicht voor alle katten in België (net als de sterilisatie/castratie van je katten)! Je bent slechts wettelijk de eigenaar als jouw naam op de chip geregistreerd is. Ik ben ook vooral voorstander omdat de chip helpt om verloren katten gemakkelijk te herenigen met hun baasjes. Als dierenartsassistente zie ik nog teveel aangereden, ondervoede of verloren katten waarvan we de eigenaar niet kennen omdat ze niet gechipt of onjuist geregistreerd zijn! Ook bij Happy Tails at Home willen we graag katten verzorgen die gechipt én juist geregistreerd zijn. Vraag dus zeker inlichtingen bij uw dierenarts.

TIP: Zijn jouw adresgegevens gewijzigd? Je kan ze zelf aanpassen via online.catid.be!

 

We gaan even dieper in op de voeding van je kittens. In eerste instantie geef je best hetzelfde voer als de fokker want een plotse verandering is niet goed voor de darmpjes. Katten zijn zeer gevoelig aan verandering en de stress van de adoptie kan al zijn weerslag hebben op de spijsvertering van jouw kleine huistijgers. Ga in overleg met je dierenarts, na bv een week, pas overschakelen van voeding en zorg voor een geleidelijke overgang! Ik raad steeds de 25-75, 50-50, 75-25 regel aan voor een geleidelijke overgang verspreid over 1,5 week.

Bied je katten heel de dag door droge voeding aan in verrijking kommen of voerpuzzels. Het liefst een kom extra dan je aantal katten in huis en weg van hun drinkwater of kattenbakken! Je kan zeker 1-2x per dag extra natvoer aanbieden (¼ van een blik per keer is voldoende) om hun lichaamsvocht op peil te houden.

WEETJE: Wist je dat jouw katten geen melk nodig hebben als onderdeel van hun voeding? Ze zijn niet voorzien om de hoge gehalte lactulose in koemelk te verteren. Vers water is het allerbeste! Veel volwassen katten verkiezen zelfs regenwater boven ons kraanwater. Ook een kitten geef je best gewoon vers water.

Voerpuzzel verrijking kat

Hengel kittens

Hun natuurlijk instinct uitlokken zien wij als een vorm van spel met je kat. Wanneer je twee kittens in huis haalde zal je zien dat ze onderling sociaal spel uitoefenen. Maar jij kan ook samen spelen met je katten.

 Bovendien versterkt het de onderlinge band en zorgt ervoor dat ze mentaal en fysiek gestimuleerd worden. Ze kunnen hier veel energie in kwijt en hun jachtinstinct wordt gevoed.

In de natuur gaan katten het liefst achter hun prooi aan, ik zag nog nooit een prooi naar hen toelopen 😉 Beweeg dus jouw speeltjes ook altijd weg van je kat en niet naar haar toe want dat kan als bedreigend ervaren worden. Af en toe mag ze je speeltje vangen, zo zal haar zelfvertrouwen een boost krijgen.

spel kittens


INFO: Laat jouw kitten nooit met je hand spelen! DIt is nu misschien schattig en leuk maar wacht tot ze groot zijn. Ook laser spelletjes (frustratie), spelletjes met garen en slierten wol (doorslik gevaar) of spelletjes met scherpe onderdelen raden we af.Probeer veel
variatie te brengen in het spel. Tegenwoordig is er een breed gamma aan speelgoed voor katten zoals hengels, ballen, trappelkussens enz.. maar ook in hoogte en op plaatsen kan je variëren! Ga online op zoek naar spel voor je tijger of gebruik je fantasie en je zal al ver komen. Wissel om de paar dagen best je speeltjes af.

LET OP: Wilt je kitten (of 1 van je kittens) niet spelen of is ze te angstig? Laat ze zich nauwelijks zien of schrikt ze bij het minste geluid? Neem dan even contact op met Happy Tails at Home. Ik ben opgeleid in het gedrag van katten en geef je graag advies omtrent dit gedrag!

 

Het is nu ook de moment om je katten te laten kennismaken met zoveel mogelijk speelmaatjes! Tijdens de socialisatiefase zijn ze namelijk dorstig naar avontuur en nieuwe ontmoetingen. Heb je dus een hond, cavia, konijn of ander dier in huis, laat ze dan gerust kennis maken. Hoe meer de kittens er gewend aan raken, hoe socialer ze opgroeien. Loopt er in huis al een hond? Zorg dan zeker dat jouw kittens in de hoogte kunnen of schuilplaatsen hebben waar de hond niet bij kan!

Kennismaking hond kat

Laat hen wennen aan geluiden of handelingen maar zorg dat ze ten allen tijde kan weggaan. Denk ook aan de reismand, ik ben fan van de Sandy draagtas die je ook als nestje in je woning kan laten staan! Ga een paar keer naar de dierenarts zonder ze een behandeling moet krijgen. Geloof me, als dierenartsassistente, weet ik dat zowel dierenartsen als assistenten jullie graag zien komen 😉 En maak van het moment gebruik om je even te informeren over de preventieve zorg van je kittens.

Raak de pootjes aan, kijk af en toe in hun mond en geef een kambeurt. Zo voorkom je op latere leeftijd stress en angst!

 

Heb je reeds een andere kat in huis? Deze kat zal jouw kittens wellicht indringers vinden! Zet ze dus nooit zomaar samen maar laat ze aan elkaar traag wennen! De kittens in een aparte kamer weg van de kat en het liefst met twee deuren ertussen zodat ze elkaar ook niet kunnen ruiken onder de deur. De eerste periode wissel je hen ongezien van ruimte zodat de kittens ook ontdekken waar de schuilplaatsen zijn in de huiskat haar ruimte. Andersom kan de huiskat de geuren opnemen van de kittens. Als dat goed verloopt kan de introductie van start gaan. Je zorgt dat je katten aan beide kanten van 1 deur hun lievelingsvoer krijgen. Als dit een aantal dagen goed en stressloos verloopt kan je een stap verder gaan en zorg je voor een glazen/plastieken scherm in de deuropening. De katten mogen niet bij elkaar raken als het toch zou mislopen! Wanneer je stress voelt bij een kat stopt de introductie onmiddellijk en ga je met de vorige stap opnieuw van slag!

Lukken deze stappen moeilijk? Neem dan aub contact met me op en laat het niet escaleren! Een herintroductie is namelijk moeilijker en vraagt nog meer tijd en geduld. Loopt het wel goed? Ga dan in kleine stapjes verder, succes!

 

Loopt er in huis al een hond? Laat de kittens er dan eens een aantal keren rondlopen zonder de hond in de buurt. Op die manier ontdekken ze eerst hun schuilplaatsen en hoogtes. Ook eten en drinken voorzie je dan best in de hoogte. Breng dan de hond aan de leiband eens mee, geef hen desnoods ook eerst een introductie zoals hierboven beschreven. Hulp nodig? Happy Tails at Home helpt je graag verder!

 

Zijn er kinderen in huis? Maak dan duidelijke afspraken met hen. Leer hen de kittens of katten gerust te laten wanneer ze eten, slapen of naar de kattenbak gaan! Leer hen hoe je met de katten speelt maar hou altijd een oogje in het zeil. Laat hen onmiddellijk stoppen wanneer de kat gaat krabben of bijten en ga weg van hen.

kitten kind

Wat als je kitten haar nagels in je meubilair zet? Wellicht zoekt ze een plek om van een stressmomentje af te geraken of om haar nagels bij te scherpen. Voorzie dan snel krab plaatsen vlakbij het meubilair zoals kartonnen krabmeubels, een kokosmat, krabpalen of het internet staat vol van mogelijkheden!

Krabt ze nog steeds op ongewenste plaatsen? Neem dan contact met me op en dan kom ik graag hulp bieden!

OPMERKING: ga je kat nooit straffen! Ze zal schrik krijgen van jou en misschien nog meer ongewenst gedrag vertonen!

 

Wat met mijn kamerplanten? Kijk even na of ze giftig zijn voor katten en zet ze buiten het bereik van jouw kittens.

 

Mijn kitten klimt overal op, wat met openstaande ramen? Heb je ramen die soms op de kiepstand staan? Zorg dan voor hekwerk. Je wil niet weten wat er gebeurt als je kat tussen een kiepraam komt vast te zitten! Ook een balkon op hoogte maak je best af met veiligheidsnetten!

 

Hopelijk kunnen we er binnenkort weer van genieten: Joepie vakantie! Ga je op reis? Vergeet vooral je viervoeters niet. Katten blijven liefst thuis in hun eigen vertrouwde omgeving en laat dat nu juist zijn waarom ik Happy Tails at Home ben opgestart! Een huisdierenoppas aan huis waar ik met veel plezier langs kom om jouw katten te verzorgen. We spreken eerst een keer op voorhand af om kennis te maken en alle zorg te overlopen. Nadien kan je met een gerust hart er even tussenuit!

 

Voor alle informatie omtrent kattengedrag en oppas: Happy Tails at Home of volg ons op Facebook!

logo happy tails at home

kat in de tuin in de zon

Binnenkort maken de donkere, winterse dagen weer plaats voor zonnestralen in de lente, heerlijk! Voor onze katten de tijd om af te geraken van hun dikke wintervacht.
Naarmate de dagen langer worden komen nieuwe wolharen de oude vacht wegduwen. Er komt dus een periode aan waar vele losse haren in huis zullen verschijnen.
 
Nochtans proberen onze huistijgers, met hun dagelijkse wasjes, deze losse haren netjes weg te likken. De komende periode komen er dan ook zoveel haren tegelijkertijd los dat zij het niet altijd alleen meer aan kunnen. Daarom kan je jouw huistijger best een handje toesteken. Zie je bij jouw kat een kleine knoop? Haal die er dan zeker snel uit!

likkende kat

 
Kleine knopen in de vacht zijn namelijk een risico want knopen kunnen evolueren naar klitten die dan weer evolueren naar vilt en viltplaten vormen een ideale huisvesting voor parasieten en gaan de huid bovendien volledig afsluiten. Je hoort het al, dan ziet het er niet goed uit!
 
Ik leg je ook graag even uit wat de termen: knopen, klitten en viltplaten juist wil zeggen voor je huistijger.
Knopen kennen we allemaal, die kunnen wij ook in onze haren hebben en dan kammen we ze er ook uit. Bij katten probeer je ze zachtjes uit elkaar te trekken of gebruik een fijne kam met ronde punten!
Klitten zijn meerdere haren die vast zitten aan elkaar en zij trekken haren rondom rond mee waardoor er geen zuurstof meer bij geraakt en uitdrogen. De klitten komen dan vaster en vaster te zitten. Gebruik in dit stadium best geen klittenmes maar een veilig en pijnloos scheermachientje!
Om dan tot slot te komen tot bij de viltplaten! Dit zijn klitten die nog verder in elkaar geraken en de huid volledig afsluiten en irriteren. De huid wordt meegetrokken in de klitten waardoor het lijkt alsof er iemand continu aan je haren trekt! Als je denkt dat jouw kat viltplaten kan hebben neem dan asap een afspraak bij je trimsalon!

Besluit: Zie je een knoop? Verwijder die dan zo snel mogelijk want iedere viltplaat start met een knoop!

vervilte katviltplaat kat

Heeft u ook al eens opgemerkt dat je hond na een lange wandeling nog onrustig is? Misschien heb ik daar wel het antwoord op, mentale uitdaging.

Door de hersenen van je hond aan het werk te zetten zal hij niet alleen fysiek maar ook mentaal sneller ontspannen en tevreden zijn. Sommige hondenpuzzels vermoeien je hond harder dan een flinke wandeling.

Normaal gesproken is een maaltijd voor je hond een hoogtepunt van de dag, hij kijkt hier enorm naar uit maar… het is dan ook weer in geen tijd voorbij. Jammer toch?

Laten we beginnen met de natuur van jouw hond. Een hond kunnen we eigenlijk benoemen tot een opportunistische verzamelaar, ze eten maar net wat ze tegenkomen en jagen enkel als de kans zich voordoet. Stel je eens voor wat dat betekent als hij echt moet werken voor zijn eten!

Ik daag je uit om creatief en out off the box te denken bij de volgende maaltijd van je hond. Wanneer je dit goed begeleidt zal hij ook meer zelfvertrouwen krijgen omdat hij obstakels leert overwinnen. Dus hersenwerk is niet alleen leuk maar geeft je hond ook extra uitdaging en motivatie!

Met de volgende ideeën help ik jullie graag mee op weg.

Het dozen doolhof

Als je hond een beginner is met hersenwerk is dit een goede eerste stap. Hou voor een tijdje een aantal dozen van verschillende formaten bij. Leg vervolgens tussen de dozen brokjes of snoepjes waar je hond ze goed ziet liggen. Deze puzzel kan je zelf moeilijker maken door ze dichter bij elkaar te leggen en de snoepjes in de dozen te verstoppen.
Hou er rekening mee dat je bij een onzekere hond beter wat langer wacht met de moeilijkheidsgraad te verhogen.

dozendoolhof hersenwerk

De grabbeldoos

In plaats van je wc-rolletjes weg te gooien kan je ze vanaf nu gebruiken voor je hond. Vouw van elk wc-rolletje een kant toe en stop er iets lekkers in. Gebruik zoveel mogelijk rolletjes als je wil en vul ze eventueel nog aan met proppen papier. Stop ze in een grote stevige doos en laat je viervoeter eens goed grabbelen. Plezier verzekerd!

Grabbeldoos hersenwerk

Handdoeken worst

Zorg voor deze puzzel dat de ondergrond ruw genoeg is!

Strooi snoepies op een handdoek en rol hem op. Wanneer je hond dit in het begin moeilijk vindt begeleidt hem hier dan bij en prijs hem wanneer hij interesse toont en/of wanneer hij er eentje vindt.

handdoekenworst hersenwerk

DIY snuffelmat

Maak je eigen snuffelmat en neem hem mee zodat je jouw hond overal lekker kan laten spelen!
Een snuffelmat maak je van een rubberen deurmat die je wel in elke doe-het-zelf zaak kan vinden. Haal verder ook nog fleece stof of badstof in huis, die knip je in strengen en knoop je door de gaten. En wanneer je dan tussen de strengen je brokjes verstopt heb je zojuist je eigen DIY snuffelmat gemaakt!

DIY snuffelmat hersenwerk

Anti-schrok kom

Met een slow feeder of anti-schrok kom kan je de gewone maaltijd ook wat interessanter maken. In de winkel kan je allerlei soorten slowfeeders vinden, voor grote en de kleine snoetjes maar je kan ook je eigen slowfeeder bedenken. Een eierdoos bijvoorbeeld is een uitstekende slowfeeder of een oude metalen cupcake vorm met tennisballen,

anti schrok kommen hersenwerk

Voerbal of Kong

De voerbal of Kong is een uitstekende hersenkraker voor je hond. Op deze manier moet je hond heel intensief aan de slag om zijn ‘prooi’ te pakken te krijgen. Je hond moet zelf ontdekken hoe hij het eten uit de Kong krijgt: ermee spelen, omgooien of het eruit peuteren,…

Is je hond hier al goed mee weg? Dan kun je ook eens vlees of ander natvoer erin stoppen en invriezen. Een garantie voor lekker en lang speelplezier!

voerbal hersenwerk

Staartje trekje

Gebruik hiervoor een lege plastic fles (zonder plastic ring!) waarin u een strook van stof of fleece propt. Zorg dat het einde een 20-tal cm uit de fles steekt waaraan je hond kan trekken. Wanneer je dan wat brokjes in de fles hebt bijgestopt krijgt hij lekkere beloningen! 

fles met fleece staart en snoepjes

Lekkere pakjes

Honden die houden van het scheuren van karton of papier (zonder het op te eten) kan je zijn maaltijden in porties verdelen en elke portie apart inpakken. Wie pakt er nu niet graag cadeautjes uit! 

krantenprop met snoepjes

OPGELET!

Hou hersenwerk veilig! D.w.z. zorg dat je hond geen alleseter is of loszittende stukjes plastic kan opeten! Wanneer jouw hond een alleseter is zorg je voor veilig hersenwerk zoals de Kong of metalen anti schrok kom.

Hou het hersenwerk ook altijd leuk en stimulerend. Wanneer jouw hond iets te moeilijk vindt help je hem/haar en laat je het spel maar een paar minuutjes duren. Wanneer je hond beter geoefend is kan je de tijdsduur langzaam opbouwen.

Nog meer uitdaging en plezier voor je hond nodig? Boek dan een hondenwandeling of oppas voor jouw trouwe viervoeter. Ik zal hem met plezier entertainen!

 

Als catfluencer en kattengedragsadviseur deel ik graag de tips die Cat Coach Sylvie ons uitschreef in challenge #17 van Felinova.

 

Katten worden tegenwoordig alsmaar ouder en dit dankzij goede medische verzorging, voeding en leefomstandigheden. Maar, hoe oud is jouw kat nu eigenlijk? Hoe voelt ze zich? Heeft ze last van ouderdomskwaaltjes? Zou ze pijn hebben? Allemaal vragen die we ons soms stellen als we naar onze seniorkatten kijken!

Tips seniorkatten

  •  Wanneer spreken we over een oudere kat?
Vanaf de leeftijd van 7 jaar beginnen katten al wat ouder te worden en de eerste ouderdomskwaaltjes kunnen zich beginnen manifesteren. Vanaf de leeftijd van 11 jaar spreken we van een seniorkat en vanaf 15 jaar is de kat geriatrisch. Om een idee te hebben over hoe oud ze dan eigenlijk zijn, is hier een vertaling van kattenjaren naar mensenjaren:
 
  1. Middelbare kat 7j-10j = Mens tussen 45j en 59j
  2. Senior kat 11j-14j = Mens tussen 60j en 74j
  3. Geriatrische kat 15j+ = Mens vanaf 75j+

 

  • Welke fysiologische veranderingen vinden er plaats?
 

Vanaf 7 jaar kan een daling van de algemene gezondheidstoestand beginnen en kunnen verschillende problemen ontstaan. Enkele voorbeelden hiervan: meer drinken en/of plassen, meer of minder eten, moeilijkere spijsvertering, moeite met traplopen en springen, stijve spieren, snel moe, minder actief, verhoogde bloeddruk, verhoogde hartslag, ingegroeide nagels, vachtverandering, verminderd gehoor-zicht-smaak-geur,…

 

  • Welke gedragsveranderingen kunnen er zijn?

 

De meest voorkomende gedragsveranderingen bij oude katten zijn secundair aan degeneratieve ziekte en andere geriatrische veranderingen. Zoals bijvoorbeeld: een kat die geïrriteerd en terughoudend is door chronische pijn.
 
Een van de meest opvallende gedragsveranderingen van geriatrische katten is dat ze niet goed meer kunnen omgaan met verandering in de dagelijkse routine of omgeving.
 
Het stapsgewijs aanpassen van veranderingen en oude katten voldoende tijd gunnen om zich aan te passen, is vaak effectief in het minimaliseren van stress en het voorkomen van gedragsproblemen.

 

  • Pijn herkennen bij de oudere kat!

 

Pijn kan op elke leeftijd voorkomen, maar chronische pijn komt vaker voor bij oudere katten.
 
Maar… katten reageren heel subtiel op pijn en dat maakt het moeilijk om te detecteren.
 
De kattenpatiënt zal zich eerder terugtrekken of contact vermijden en sommige pijntjes kunnen alleen opgemerkt worden tijdens een dierenartsbezoek.
 
Een aantal voorbeelden van pijnindicatoren:
  1. Gedragsveranderingen
  2. Gehurkte en half verscholen houding
  3. Reactie op aanraking, druk of palpatie
  4. Overmatige aandacht voor pijnlijke plek zoals extreem likken en bijten
  5. Veel meer slapen omdat beweging pijnlijk is
  6. Pijnlijke gezichtsuitdrukkingen zoals halfgesloten ogen, versmalde oogspleet, platgerichte oren, snorharen plat tegen gezicht

 

  • Is de leefomgeving aangepast aan jouw oudere kat?

 

Voor een optimaal comfort van de seniorkat, zorg ervoor dat alle basisbronnen altijd beschikbaar, gemakkelijk toegankelijk en heel dichtbij zijn: eten, drinken, propere kattenbakken, krabplaatsen, veilige slaap- & schuilplaatsen. Het comfortniveau van een kat in zijn omgeving is automatisch gekoppeld aan zijn fysieke gezondheid, emotioneel welzijn en gedrag.

 

  • Hoeveel keer ga ik best naar de dierenarts met mijn oudere kat?

 

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ziekte. Als eigenaar kunnen we het niet altijd zien wanneer onze kat ziek is, maar de dierenarts wel!
 
De seniorcheck wordt aangeraden voor oudere katten en bestaat uit een lichamelijk onderzoek, gewicht controle, gebit controle, bloedonderzoek, urineonderzoek en bloeddrukmeting. Ouderdomsziekten worden in een vroeg stadium ontdekt en kunnen gemakkelijker gecontroleerd of zelfs afgeremd worden.
 
De seniorcheck wordt als volgt aangeraden: Jaarlijks voor katten van middelbare leeftijd en elke 6 maand voor senior- en geriatrische katten. Preventief handelen is hier zeer belangrijk!

 

  • Gouden tips voor de oudjes!

 

  1. Verhoog eet- en drinkbakjes zodat ze zich niet moeten bukken, want dat is pijnlijk voor de oude stramme spieren en gewrichten. Gebruik hierbij bijv. hoge glazen vazen en vul ze tot helemaal bovenaan.
  2. Gebruik opstapjes voor de oudjes met gewrichtsproblemen, zo kunnen ze nog altijd hun favoriete plaatsjes bereiken. Ze verkopen die voor kindjes, en zijn ook ideaal voor de oudere kat!
  3. Help ze met de vachtverzorging en check wekelijks op ingegroeide nagels, want geriatrische katten kunnen zichzelf niet meer zo goed verzorgen.
  4. Geef aangepaste voeding, want door een minder goed werkende spijsvertering is er meer behoefte aan licht verteerbare energierijke voeding. Bespreek het met jouw dierenarts.
  5. Laat ‘s nachts een lichtje aan, een dementerende seniorkat zal de basisbronnen gemakkelijker terugvinden.
  6. Raadpleeg de dierenarts van zodra je een gedragsverandering ziet, jouw seniorkat heeft misschien pijn of voelt zich niet goed…